11 °

max 19 ° / min 11 °

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 14°

Četvrtak

09.05.

23° / 15°

Petak

10.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zeković: Smjene u policiji na srednjem nivou neće nužno donijeti rezultat

Društvo

Comments 0

Zeković: Smjene u policiji na srednjem nivou neće nužno donijeti rezultat

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

U Savjetu za građansku kontrolu rada policije smatraju da je dobro što je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić javnosti poslao jasnu poruku - da će se država obračunati sa kriminalcima, ali, što je još važnije, da nema razloga za strah i paniku jer je Crne Gora bezbjedna zemlja.

Aleksandar Zeković kaže da to daje sigurnost građanima, koji svakodnevno u medijima čuju informacije koje stižu navodno iz same policije.

’’Mislim da je jako dobro što se aktuelni ministar često oglašava u javnosti, jer nije dobro kada vidimo jako često informacije u pojedinim medijima koje stižu ’iz dobro obaviještenih izvora u policiji’. Tako se sekundarno javnost informiše o toku i uspjehu određenih istraga i efikasnosti napora koje preduzima policija. Mislim da u ovakvim situacijama i u ovakvom periodu MUP i policija moraju jednostavno biti dostupniji javnosti kako bi građani dobijali informacije od njih direktno’’- smatra Zeković.

Nuhodžić je uz poruku da će se država obračunati sa kriminalcima poručio da će to uraditi, ukoliko bude potrebe, i sa novom kadrovskom energijom.

Zeković smatra da je pozitivno što se nakon dugo vremena uspjesi i rezultati povezuju i sa kadrovskim kapacitetima i sposobnostima. Ipak napominje da to neće nužno dati rezultat.

’’Po mom mišljenju te smjene se uvijek dešavaju na srednjem nivou, nivou načelnika centara i odjeljenja bezbjednosti, a praksa je pokazala da to ne daje nužno rezultate. Čini mi se da se na taj način starješine tog nivoa i kapaciteta često iscrpljuju, te da te česte promjene i premještanja sa jednog nivoa na drugi šalju sliku da su te grupe zapravo prve na udaru javnosti ili političkih pritisaka koji vrlo često nijesu ni stručni ni kompetentni, a rekao bih ni dobronamjerni. Onda imamo situaciju da ti ljudi jednostavno napuste struku, a na njihova mjesta onda dolaze osobe koje je izabrala politika, a ne struka’’- smatra Zeković.

On naglašava da je poruku ministra doživio ipak nešto drugačije. Smatra da će Nuhodžić, ukoliko izostanu rezultati, odgovorne tražiti u vrhu policije.

Savjetuje i da je ovo idealna prilika za diskusiju o stanju u policiji odnosno kapacitetima.

’’Možda treba da uzmemo u obzir i činjenicu da brojna mjesta u centrima i odjeljenjima bezbjednosti još nijesu popunjena. Smatram da bi trebalo ili odustati od aktuelnih sistematizovanih radnih mjesta, ili treba popuniti kapacitete onako kako je to predviđeno, a sve to u funkciji efikasnosti policijske organizacije’’- kaže Zeković.

Zeković zaključuje da je ključna saradnja policije i građana, jer je, kako je kazao, vrlo često je evidentirano odsustvo komunikacije na relaciji građanin - policija.

Mora se, dodaje, obezbijediti mogućnost građanima da mogu bez straha od posljedica da policiji daju informacije koje imaju, što je slučaj u svim državama u Evropi.

’’Na tome počiva uspjeh svih policijskih jedinica širom Evrope. Građani mogu bez straha da komuniciraju sa policijom i daju sve informacije koje imaju. Kod nas to nije slučaj, ne zato što nema povjerenja u rad policije, već zato što se građani jednostavno plaše da, ukoliko daju informacije policiji, neće biti zaštićeni od kriminalnih struktura’’- zaključio je Zeković u razgovoru za Antenu M.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR